Att avliva myter:

Hur är det att arbeta i restaurangbranschen?

Om du överväger en karriär inom restaurangbranschen är det viktigt att avliva alla myter om hur det faktiskt är. Restaurangbranschen är ökänd för sin höga omsättning, men den kan också ge dig en givande karriär. Det finns många missuppfattningar om hur det är att arbeta i denna konkurrenskraftiga och snabba miljö.

Här kommer vi diskutera några av de vanligaste myterna som folk har om att arbeta på restauranger, och kommer att ställa saker och ting till rätta med verkliga erfarenheter från människor som gör detta varje dag!

”Restaurangbranschen kan inte ge dig en givande karriär”

Myt. Det här är en av de största missuppfattningarna om restaurangarbete. Många tror att man inte kan bygga upp en karriär inom denna bransch eftersom den är alltför föränderlig, men kan inte vara längre från sanningen. För den som är flitig och som visar framfötterna finns alla chanser att avancera.

”Restaurangbranschen är ökänd för sin höga omsättning.”

Sanning. Restaurangbranschen är känd för att ha en mycket hög omsättning, och det finns många orsaker till detta. Många tror att omsättningen beror på dåliga arbetsförhållanden, men det är helt enkelt inte sant. Till att börja med är många av dem som lämnar branschen unga och kanske aldrig såg jobbet som något annat än ett tillfälligt jobb. Men för den som gillar jobbet finns de alla möjligheter att jobba länge.

”Arbetstempot är otroligt stressigt”

Myt. Restaurangbranschen kan vara ganska stressig, men det är viktigt att notera att så inte alltid är fallet. I en upptagen miljö där misstag inte tolereras är det troligt att det finns höga stressnivåer när du arbetar snabbt för att få ut maten så effektivt som möjligt. Men för dem som trivs i snabba miljöer eller har erfarenhet av den här typen av jobb är det inte ett problem. Och ofta är resturangjobb stressiga under kortare perioder, så som under lunchrushen eller runt midnatt. Det gör att det är mer lätthanterligt.

”Arbetstiderna är otroligt långa och man får aldrig vara ledig.”

Myt. Det finns säkert restauranger som fungerar på detta sätt, men merparten har det inte så. För dem som inte vill arbeta över natten eller ta helgskift är det möjligt att hitta ett jobb med mer regelbundna arbetstider under dagen i de flesta städer, exempelvis på lunchresturanger. För den som jobbar kvällar, nätter eller helger finns dessutom gömda fördelar. Man kan vara ledig när de flesta andra jobbar och kan handla utan att trängas.

”Det är bara ett jobb för unga.”

Myt! Restauranger är ett utmärkt karriärval för nästan alla, och det gäller särskilt om du vill få in en fot i en bransch där det alltid kommer att finnas jobb. Faktum är att många människor finner att de har fler möjligheter inom restaurangbranschen än någon annanstans eftersom arbetsgivarna värderar erfarenhet högre än utbildning eller arbetshistoria när de anställer personal. Restaurangbranschen är en av de enda platser där ålder inte är en faktor när det gäller hur väl du utför din roll. Istället bryr sig arbetsgivarna mer om erfarenhet och arbetsmoral än om ålder eller något annat för den delen!

Detta är några av de största missuppfattningarna om att arbeta på restaurang. Och även om det är uppenbart, borde detta nya perspektiv på hur restaurangarbete verkligen ser ut få dig att ompröva dina antaganden!

Om du är intresserad av att lära dig mer eller till och med göra en karriärförändring till en av dessa positioner, ta steget! Restaurangbranschen är en faktiskt plats där du får uppleva mycket roligt och lärorikt.